TEDAVİNİZ HEPTEN YANLIŞ
Anlat bakalım neler yaptınız tedavide diyorum. Anlatılanları dinledikçe içim sızlıyor. Boşa çekilen kürekler, kaybedilen zamanlar, zarar gören insanlar… Göz tembelliği tedavisi de şaşılık tedavisi de içler acısı. Hatalar kitaplar doldurur, burada birkaç satır başlığını anlatacağız.
A.Anahtarı aramak: Evde anahtarınız kaybolunca anahtarı tüm şehirde mi arasınız? Göz tembelliği tedavisinde durumunuz anahtarı tüm şehirde aramadır. Ülkemizdeki uygulama maalesef budur.
B.Artı gözlükte bulanıklaşma sınırı. Bu sınırı aştınız mı zaten az gören gözün görmesini bozmaktasınız. Bu göz tembelliğini ve şaşılığı olumsuz etkiler.
C.Gözlükte yüksek artı camlar içe şaşı yapar, prizmatik etki nedeniyle görüntüyü içe kaydırır. Bu içe şaşılığı artırmak, göz tembelliği tedavisini olumsuz etkilemek demektir. İşin püf noktası...
D. Göz tembelliğinde sağlam gözü kapatmak görmeyi sağlayan hücrelerin sayısının azalması, hacimlerinin küçülmesi, bir kısmının ölmesi demektir. Kapatıyorum, yine de 10/10 görüyor demek saflığın en âlâsıdır. Unutmayın görme değil mükemmel görme.
E.Gözlükte, yüksek artı camlar her iki gözün içe bakmasına neden olur, prizmatik etki nedeniyle görüntüyü içe kaydırır. (Konverjans etkisi) Bu bir noktaya bakmakta hata demektir, göz tembelliği tedavisini olumsuz etkilemek demektir.
F.Gözlüğün gücünü bilmemek: Gözlük sadece görmeyi artırmaz. Gözlükle gözleri tercihli kullandırabilirsiniz, uyumu artırır veya azaltırsınız, supressiyonu giderirsiniz, görüntüyü gören noktaya düşürebilirsiniz, çift görmeyi artırabilirsiniz-azaltabilirsiniz, göz tembelliğini giderebilirsiniz, görme kalitesini artırabilirsiniz, füzyonu, konverjansı kontrol altına alabilirsiniz, şaşılığı düzeltebilirsiniz, 3 boyutlu görmeyi sağlayabilirsiniz… Veya görüntüyü bozar, şaşılığı ve göz tembelliğini artırabilirsiniz. Gözlük verme de gözlükçülük de bir sanattır. Bunda sadece bu sanatı bilenler başarılı olur.
G. Gözlük baskısıyla şaşılık düzeltmek artı numaralarda ilaçlı muayenenin tam değerini vermek demektir. Neye benzer? Hapishaneden volta atan adamı gidip gelemez yapmaya, hareket alanını daraltıp harekete son vermeye. Konverjansı bozarsınız, artı camda bulanıklaşma noktasını geçerek az görmeye, bebeği kalın gözlüğe zorlamaya neden olursunuz.
H.Konverjansı öldürmek: Konverjans gözü bir noktada toplayabilmektir. Gözlük baskısıyla göz tembelliği ve içe şaşılık düzeltmede gözü dışa itmektesiniz. Bu baktığı noktada gözlerini birleştiremeyen insanlar demektir, ülkemiz bu insanlarla doludur.
İ.Konverjans yetmezliğini karıştırmak: Uyum gevşekliği, dışa şaşılık, tonus gevşekliği, hatalı kapa açısı, gözlerin yüzdeki pozisyonu konverjans yetmezliği ile karışır. Her hastaya parmak hareketi yaptırmak mesleki hatadır.
J.Konverjans yetmezliğinde tedavisinde parmak hareketi tedavinin en A harfi gibidir. Yapılması gereken o kadar tedavi var ki…
K. Tedavinin gereğini yapmamak: Gözlük ve kapatma verip gönderiyorlar. Bunlar yapılması gerekenin %1i bile değil. Neleri eksik yaptığı ciddi ve kapsamlı şaşılık muayenesi bölümünde anlatılmaktadır. Yapmak değil yapıyor gözükmek…
L.Şaşı hastanın değerlendirilmesi: Şaşılıkta onlarca göz fonksiyonu bozulur. Hiçbiri değerlendirilmeden kaba bir tedavi yapılmaktadır.
M. Bifokal gözlük: Yüksek artı camlar prizmatik etki nedeniyle görüntüyü içe alır. Yakına ilave artı vererek içe alma daha da artırılmaktadır. İçe şaşılığı daha da artırmaktasınız. Bifokal gözlük yerine daha kolay çözümler vardır.
N.Düzelmedi ameliyat: Gözlük verip kapatmak, sonra da düzelmedi deyip ameliyat etmek. Ciddi bir şaşılık tedavisi yapılmamaktadır. Bu ülkemizin kanayan yarasıdır. ŞAŞILIK AMELİYATI
* Egzersizle düzelecek şaşılığı ameliyatla düzeltmek. Kral İskender de düğümü çözmek yerine kılıç darbesiyle kesmeyi seçti, çünkü…
*Central (Merkezi) görmeyi düzeltmeden yapılan şaşılık ameliyatı cinayettir. Gözün bozuk düzeni yeniden bozulmakta görmeyi artırmak çok çok zorlaşmaktadır.
*Uyum bozukluğunun tedavisi ile düzelecek bir şaşılığı ameliyat etmek başka bir cinayettir. Uyum 12 yaşında normal sınırlara gelecek ve şaşılık zaten düzelecektir. Ülkemiz içe şaşı iken bebeklikte ameliyat yapılan 12 yaşından sonra gözü dışa kayan insanlarla doludur. Birileri hala kesmeye devam etmektedirler.
*Bebekte şaşılık ameliyatı: Bebekte el kararı göz kararı yemek pişirir gibi ameliyatlar yapılmaktadır. Çünkü bebek aletlere oturtulamayınca hatalı şaşılık değerleri ile ameliyat edilmektedir.
*Ameliyat estetik düzelme sağlar. Ameliyat sonrası şaşılıkta bozulan fonksiyonları egzersizle düzeltmemek hastaya yapılabilecek en büyük zarardır. Bu (Ortoptik) tedaviyi yapan çok az sayıda kuruluş bulunmaktadır. En büyük neden SGK nın ödeme yapmaması ve doktorların ilgi yetersizliğidir.
*20li yaşlara gelince gözün muhtemel gelişimi tahmin edip şaşılık ameliyatını ona göre düzenlemek. Bunun için engin deneyim belki de falcı olmak gerekiyor.
*Yazılacak çok şey var. Bu kadar yeter. Ülkemiz gerçeği şaşılığın hakkını veren çok az meslektaşımız var.
Tüm bunlar neyi gerektirir? Bu konuda uzmanlık derecesinde ilgilenmeyi gerektirir. Doktorun bu konuda bilgisi, deneyimi, donanımı yoksa zararını hastalar görecektir.