Göz Tembelliği ve Tedavisi

Göz Tembelliği ve Tedavisi

Anne baba ne yapmalı, hangi yolu izlemeli? Tedavi kolay ama olayı kavramak gerekir.

      BEBEKTE GÖZ TEMBELLİĞİ

Bebekte göz tembelliği kolay düzelir. Göz tembellik nedenini ortadan kaldırılmadıkça yeniden tembelleşecektir. En büyük risk kapattığınız sağlam gözü tembelleştirmektir.
İlk muayene: 6 aydan sonra bebek göz muayenesine götürülmelidir. Göz fonksiyonları yeni yeni oluşmaya başlamıştır, gecikmemek gerekiyor. Gecikmek göz tembelliği beklide şaşılık nedenidir. Özellikle ailede artı numara gözlük kullananlar varsa ihmal edilmemelidir. Genelde gözde kayma olunca bebeği doktora götürme akla gelir.
Göz neden tembelleşir? Gözü kullanmama ve görüntünün gören noktada yeterince düşmesini engelleyen durumlar gözde tembelliğe neden olur.
Hangi göz tembel?
*Yüksek numaralı göz tembeldir.
*Kayan göz tembeldir.
*Çocuk bakışları ile tembel gözü hissettirebilir. Tembel göz rahatsızdır, çocuk o gözünü zorlar, Ara sıra kayma başladıysa çift görür, az gören gözü kapatarak çift görmeyi önler.
Hangi numaralar tembelleştirir?
*4-5 numaradan sonra füzyon kırılması nedeniyle göz tembelleşebilir.
*İki göz arası 1,5 numara ve fazlası numara farkı gözü tembelliğe götürebilir.
*İki göz numarası aynı ise tembelleşir mi? Az bir göz kayması varsa tembelleşebilir.
 
     BEBEKTE GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ:
Bebekte göz tembelliğini çok yönlü düşünmek gerekir. Olay sadece bir gözlük olayı olarak düşünülmemelidir. Göze kapatma verip göndermek tedavide başarısızlığa ve tedavinin uzamasına neden olmaktadır.
       HAZIRLIK:
*İşi önemsemeli: Gelişen teknoloji, gün boyu bilgisayar ve işe alınmalar mükemmel görmeyi gerektiriyor.
*Bebekte göz tembelliği kolay düzelir ve tembelleşir. Aile gözün düzeldiğini veya tembelleştiğini kolay bir yöntemle anlayabilir. (Başparmak yöntemi) Gereksiz tedavi ile uğraşarak bebeği yormaz.
*Tembellik nedenleri ortadan kaldırılmalı veya en aza indirilmelidir. Bu yapılmadıkça 12 yaşında kadar tembelleşme-düzelme macerası yaşanır.
*Gözlük vermek sanat: Gözlük vermek de gözlükçülük de sanattır. Gözlük uygulamasında göz hekimine çok görevler düşmektedir. Birçok olayın çözümü gözlükte yapılan değişiklikle mümkündür.
    a.Farklı numara farklı uyum gücü demektir. Fazla veya az uyum bulanık görme demektir. (Uyumu ayarlamak)
    b.Tek gözü kullanma diğer gözün tembelleşmesi demektir. Beyin iyi gören gözü kullanır. İki gözün de kullanımı sağlanmalıdır. (İki gözü kullandırmak)
    c.Tembel gözün iyi göz gibi kullanımını sağlamak. (Tercihli kullanımı sağlamak)
    d. Gözlük net göstermeli:Uzaktan bebek ölçüm aletleri hep hatalı sonuçlar vermektedir. Ölçümlere gözün durumuna göre uyarlama gerekir. Gözlük camının kalınlığına göre görmede dağılma ve saçıntılar giderilmelidir. (Aberasyonu gidermek)
*Gören nokta (fovea) önündeki olaylar normal düzeye getirilmelidir.Göz tembelliğinde gören nokta önünde gözün net görmesini önleyecek çok sayıda olay vardır. Bunlar giderilip sonra tedaviye başlanmalıdır. Geniş bilgi gormegelistirme.com
 
     TEDAVİ HEDEFLERİ
*Sağlam gözü tembelleştirmemek.
*Kalıcı düzelmeyi sağlayabilmek: (Tembelleşeme nedenlerini en aza indirmekle mümkündür.)
*Tedaviye uzun zaman ayırarak bebeği yormamak.
    
     TEDAVİ:
Pasif tedavi: Kapatarak göz tembelliği tedavisi: Kapatma bir göz tembelliği tedavi şeklidir. Pasif tedavidir. Biz bunu balık tutan yaşlı adama benzetiyoruz, akşam yemeğini çıkarsa yeterlidir.  150 senedir uygulanmaktadır. Gözlük numarasına, gözler arası numara farkı, göz tembelliğinin derinliğine göre 1-2 saat 15-30 dakikalık bölümler halinde uygulanabilir. Gözlük verip kapatmaktan ibarettir. Durağan bir tedavidir.
En büyük tehlikeler: Sağlam gözü kapatmak onu da tembelleştirir. Gelişmekte olan göz fonksiyonlarını alt üst eder. İki gözle tek görmeyi ve füzyonu bozar.
 
Aktif göz tembelliği tedavisi: Biz bunu yüz metre koşusuna benzetiyoruz. Kısa zamanlı ve verimli bir çalışma. Ön hazırlıkları ve önlemleri var. Sonra tedavi başlıyor. Gözü çalışmaya zorlayan bir tedavi şekli.
*Gözlükle daha iyi görmeyi sağlama, gözlüğe özel görevler yükleme, özel gözlükler
*Gören noktayı direkt uyarma
*Görmenin önündeki engelleri kaldırma
*İki gözü kullandırma
*tercihli kullanma
*Görüntüyü gören noktada tutma
*Uyumu dengeleme
 
     3 yaşından itibaren farklı uygulamalar gerekmektedir. Geniş bilgi için ilgili siteler: goztembelligitedavisi.net sasivetembelgoz.com sasicocuk.com gormegelistirme.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert