GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİNDE KAPATMAK
Göz tembelliği göz bilim dalının önemli sorunudur. 12 yaşına kadar mutlaka çözümlenmesi gerekmektedir. Tedavide en büyük sorun sağlam gözün kapatılması ile sağlam gözde ortaya çıkacak tembelleşme ve çocuğun kapatmadan rahatsız olmasıdır.
Göz tembelliğini çözümlemek neden önemli?
Mükemmel görmek mutluluktur: Gözün on civarı fonksiyonu iki gözün 10/10 görmesiyle sağlanabilmektedir. Gelişen teknoloji, gün boyu bilgisayar, uzun öğrenim yılları mükemmel görmeyi gerektirmektedir. Yaşamın tadı 3 boyutlu görme ile mümkündür, göz tembelliği varsa bu gerçekleşmez.
Meslek seçiminde önemlidir: Tembel gözlüler birçok mesleği yapamaz, birçok meslekte de başarılı olamaz.
İsyanlar: Gözü kapatma bir göz tembelliği tedavi yöntemidir ama çocuk gözünü kapatmamaktadır, kapatıyor gözükmektedir, isyanları oynamakta ve ailede huzursuzluk yaratmaktadır.
Resimde yüzleri gülüyor çünkü göz kapatma pamuğu reklamından alınmış resimlerdir. Gözünü kapatan çocuğun içi kan ağlamaktadır. Çocukluğunu yaşayamamaktadır, derinlik olmadan gününü az gören gözle geçirmektedir. Bu 12 yaşına kadar sürecek sıkıcı bir tedavidir.
SAĞLAM GÖZÜ KAPATMANIN GÖZLERE ZARARLARI
Sağlam gözü kapatmak retinada ve beyinde önemli bozulmalara neden olur.
Oklüzyon ampliopisi nedir? Kapatılan sağlam göz tembelleşmesidir. Göz tembelliği tedavisinde, bazı hastalıklarda gözün kapatılması gözde tembelleşmeye neden olmaktadır.
Oklüzyon ezotropiası gözü kapatmaya bağlı içe şaşılık gelişmesidir.
Kapatma ile görmeyi ve çeşitli göz fonksiyonlarını bozarsınız:
a.Görme: Göz tembelliği tedavisinde en büyük risk kapatılan gözde tembelleşmedir. Kapatmadan sağlanan kazanç sadece %10 civarıdır. Çünkü kapatma dışındaki zamanda göz tembelliğine neden olan durum görmeyi bozmaya devam etmektedir.
Günlük kapatma süresi: Göz hekimleri süre üzerinde fikir birliği içinde değildir.
*Yararlı olması için uyanık kalınan sürenin %80-90 ının kapama ile geçirilmesi gerekmektedir. Bu günde 10-12 saat kapatma demektir.
*Bu ise sağlam gözde hasar oluşturmaktadır.
*Tüm gün: Uyanık saatlerin %80-90 ı sürenin kapatılması daha yararlıdır ama çocuğun psikolojisini bozar, sağlam gözü tembelleştirir.
*Süre kısa düzelme az: 2-3 saatlik kapatma hastayı oyalamaktan ibarettir. Göz hekimi sağlam gözü tembelleştirme korkusu nedeniyle bu uygulamayı yapmaktadır. Bu da hastaya yarar sağlamamaktadır.
*Kapatma dışı yeniden bozulmaktadır: Kapatılmada sağlanan yarar, kapatma dışı zamanlarda yeniden kaybedilmektedir. Mehter gibi iki ileri bir geri…
Kaç yıl? Gözün ve görmenin bozulmama durumuna gelmesi 12 yaş civarındadır. Bu çocuğa 12 yaşına kadar sürecek kötü bir macera demektir.
Kapattım bir şey olmadı. Emin misiniz?
*Fare deneyleri: 3 hafta süreyle bir gözü kapatılan farenin retinada görmeyi keskinliğini sağlayan X hücrelerinin büyük bölümünün tahrip olduğu görülmüştür. Kedi örnekleri: Kedilerde tahribat 1-2 günde başlar ve en kritik dönemi 14. Haftadır.
Beyinde görme korteksinde gören hücrelerde de hacim olarak küçülme ortaya çıkar.
Kapatmada hücre ölümü: Çok sayıda araştırma sonucunda gözün retina hücrelerinde ve beyindeki görme korteksinde harabiyet kanıtlanmıştır. Retina gangliyon hücreleri 2 gruptur. Farklı hücreler görmede farklı kanalların oluşmasına neden olur.
X hücreleri yüksek ve orta adaptasyonu
Y hücreleri düşük adaptasyondan sorumludur. Retinadaki X hücreleri görme keskinliğinin temelini oluşturur.
X hücrelerinin yeterince uyarılmaması tembelliğe neden olur.
Retinadaki bulanık hayal x hücrelerinin yeterince fonksiyon kazanmamasına veya kaybetmesine neden olur. Gözde hiç hayalin oluşmadığı doğumsal patolojilerde hem X hem de Y hücresi gelişmemektedir.
Beyinde durum: Beyinde görme korteksinde hücre sayısı azalmakta ve hacimlerinde küçülmeler ortay çıkmaktadır.
b.Uyum: Kameranın her mesafeyi netleştirmek için yaptığı zumun karşılığı gözde uyum fonksiyonudur. Kapatmak uyum dengesini tüm bozmaktadır. İki göz arasında şaşılık ve göz tembelliği olmaması için
*İki gözde uyum normal ve
*İki gözde eşit düzeyde olmalıdır.
c.İki gözle tek görme: Şaşılık iki gözle tek görme bozukluğudur. Gözü kapatarak iki gözle tek görmeyi bozar, şaşılığı da artırırsınız. Çoğu insan gözlerini tek tek kullanmaktadır. Bu iki gözle tek görmenin yeterince gelişmemesi nedeniyledir.
d.Konverjans: Konverjans her iki gözü bir noktada birleştirebilme fonksiyonudur. Uyumun gelişmesi 7 yaşına kadardır. Uyum ve konverjans bir denge halinde çalışır, kapatmak bu dengeyi bozmak demektir.
e.Kaslar arası denge: Kapattığınız gözün kaslarının aktif çalışmasını engelleyerek göz kasları arasındaki dengeyi bozmakta ve şaşılığı artırmaktasınız.
f.Füzyon: Şaşılık temelde füzyon bozukluğudur. Füzyon iki gözün görüntülerini beyinde birleştirmektir. Tek gözde füzyon olmaz. Gözü kapatarak füzyonu bozar şaşılığı daha da artırırsınız.
g. Eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama: Gözlerin önemli fonksiyonlarıdır. Sağlam gözü kapatarak gözü teke indirmekte ve bu iki fonksiyonun işlerliğini bozmaktasınız.
h.Gelişmekte olan göz fonksiyonları: Göz fonksiyonları 12 yaşa kadar gelişir. Gelişmekte en aktif dönem 3 yaşa kadar olan dönemdir. Gözü kapatarak fonksiyonların gelişmesini alt üst etmekte ve şaşılığı artırmaktasınız.
SORULARINIZIN CEVABIDIR:
O halde kapatmayalım mı? Uyanık sürenin %80-90 ını kapatma ile geçirmek ancak yarar sağlar ama çocuğa yazık, sağlam göze zarardır. Asla kapatmayınız.
*Tüm hekimler neden kapatma diyor? Yetersiz bilgilenme, gelişmeleri izlememe, eski bilgilerle yetinme, bu konuya zaman ayıramama, konunun cazip gelmemesi ve mesleki deneyimsizlik…
*Süre neden değişik? Göz hekimi kendini ve hastayı riske sokmak istemiyor. Hastaya da bir tedavi tavsiye etmek zorunda, çünkü hasta ne yapacağım diye soruyor.
*Aktif tedavi uygulaması neden yayılmıyor?
*Göz hekimi ve aile olayı önemsemiyor.
*Anne baba ve çocuk göz tembelliğinin kişiye vereceği zararların “bilincinde değil. Meslek seçimindeki önemini kavramıyor. Kişiler artık gün boyu bilgisayar başında olmak zorundadır. Bu mükemmel görmeyi gerektiriyor. Tembel gözde 3 boyutlu görme olmaz. Mutlu yaşam 3 boyutlu görmeyi gerektiriyor.
*Yaş 20. Göz tembelliği olan çok sayıda hasta ile karşılaşıyoruz. Tembellikten habersiz olanlar, tedavi ettirmeyenler, en büyük grup hatalı tedavi edilenler... Çocuklukları sağlam gözü kapatmakla geçmiş ama göz tembelliği tedavi olmamış binlerce insan vardır.
Modern yaşam mükemmel görmeyi gerektiriyor. Göz tembelliğini önemseyin.
Konunun en önemli noktasına gelelim:
İki gözü açık göz tembelliği tedavisi: 2000 yılından beri uygulanmaktadır. Gözlerin birbirinin eksiklerini tamamlama özelliği vardır. Bunlar göz tembelliği tedavisinin başarısı için önemlidir. Böylece sizin için supressiyon, ekzantrik fiksasyon, odaklama, uyum, iki gözle tek görme,3 boyutlu görme, görüntünün kontrastı, füzyon gibi görmeyi geliştiren çok sayıda tedavi edici fonksiyonu kullanma şansı doğacaktır. Kısa süreli kapatma yapan gözlükler de düzeltmede başarısızdır. Çok sayıda hasta başarı sağlamadığı için tekrar doktora başvurmaktadır.
Geniş bilgi için: gormegelistirme.com goztembelligitedavisi.net sasıcocuk.com