ŞAŞILIKTA FARKLI UYGULAMALAR
Hastalar devamlı arıyor” Sizin metodunuzu öğrenmek istiyoruz.” “Birçok doktorlara gittik her biri bir şey söylüyor. Hep ameliyat diyorlar…” Bu bizim metodumuz değil. Şaşılık egzersizle düzelen bir göz hastalığıdır. Ameliyat en son çare olmalıdır. Dünyada şaşılık egzersizle tedavi edilmektedir. Çok az bir kısmına ameliyat uygulanmaktadır.
Meşhur meşhur doktorlar: Hastalar hep meşhur doktorlara gittiğini anlatıyor. Doktorun meşhuru, iyisi, kötüsü olmaz. Onun da tedavi yöntemi budur. Onlarla konuşuyoruz, ”Ben ameliyat yapar işi bitiririm” diyorlar… Ameliyat da bir şaşılık tedavi yöntemidir, doktora saygı duymamızı gerektirir.
Ameliyatı savunmak neye benzer: Kral İskender’ in çözülemeyen düğüm hikâyesi. Kimsenin çözemediği düğümü İskender bir kılıç darbesiyle parçalamış ve işte böyle çözülür demiş… Ama farkı şaşılık kolay çözümlenebilen bir düğüm, böyle bir düğüm bıçakla çözümlenmeye çalışılıyor.
ŞAŞILIK EGZERSİZLE DÜZELEN BİR GÖZ HASTALIĞIDIR
Neden ameliyat neden ameliyat değil sitemizde uzun uzun anlattık. Nedir farklı uygulamalarımız? Bizin farklı uygulamalarımız dünyada şaşılığın egzersizle düzeltilmesini ülkemizde de yapmaktır. Biz bir yenilik getirmiyoruz, dünyada yapılan tedavileri ülkemizde uyguluyoruz.
Kademe kademe: Şaşılıkta bozulan göz fonksiyonlarını kademe kademe düzelterek yapılacak şaşılık tedavisi en mantıklı tedavidir.
Görme: Görmeyen göz kayar, görmeyi düzeltmek şaşılığı %75-87 oranında zaten düzeltmektedir. Ama kas bozukluğu ve şaşılıkta bozulan göz fonksiyonlarının bozukluğu derinleşmemelidir.
*Biz göz tembelliğini düzeltmede kapatmayı bir yöntem olarak kullanmamaktayız.
*Aktif, hızlı, kapatmasız bir göz tembelliğinden yanayız. Çünkü göz tembelliğini hızlı çözmek şaşılığın gözde oluşturacağı hasarı önleyecek ve şaşılık daha çabuk, ameliyatsız düzelecektir.
İçe kayma: İçe kaymalarda şaşılığın yarısı zaten 12 yaşına kadar düzelecektir. Artı numara ve uyum fazlalığı giderek azalacak, 18-20 yaşına doğru gözlerin tonus denilen gerginliği de normal düzeye gelecek. Bu şaşılığın %50lik bozukluk kısmının kendiliğinden düzelmesi demektir. Bu durum göz önünde bulundurulmadan yapılan her türlü ameliyatta 20 yaşından sonra göz dışa kayar. (En büyük hekim hatalarından biri)
*Uyum: Uyum bozukluğu en önemli şaşılık nedenidir. Uyumu normalleştirmek şaşılığı düzeltecektir.
*Supressiyon: Beynin şaşı göz üzerindeki gölgelemesinin kaldırılması gerekmektedir.
*Ekzantrik fiksasyon: Şaşılıkta görüntüyü gören noktaya yeniden düşürülmelidir.
*Shut off’u gidermek: Beyinle gözler arası iletişim sağlanmalı fonksiyon tıkanıklığı giderilmelidir.
*Gören nokta sorunlarına çözüm getirmek.
*Şaşılığı iki göze dağıtmak
*İki gözü birlikte çalıştırmak
*Şaşı gözü tercihli çalıştırmak
*Göz kaslarını güçlendirmek veya gücünü azaltmak
*Gözlük verme sanatı
*Özel gözlük uygulamaları
*Bozulan değerler: Füzyon, eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama, 3 boyutlu görme egzersizle normal düzeye çıkarılmalıdır.
Her şey yanlış: Gözlük ver kapattır, kontrole çağır, düzelmezse şaşılık ameliyatı… Böyle şaşılık tedavisi olur mu? Maalesef ülkemizde uygulanan yöntem budur. Yukarıda anlatılanla kıyaslarsanız bunların dışında yapılan her türlü tedavi gülünçtür.
Şaşılıkçı Doktor: Şaşılık gözün bir yan dalı değil, ama şaşılıkla uzmanlık derecesinde ilgilenen doktor seçilmeli ve kliniğinde de şaşılığı egzersizle tedavi edecek donanım, eleman ve alt yapıya sahip olmalıdır.