Supressiyon/Gölgeleme

Supressiyon/Gölgeleme

Beyin çift görmeyi engellemek için kayan gözün görüntüsünü gölgeler.

          SUPRESSİYON/GÖRÜNTÜNÜN GÖLGELENMESİ

       Supressiyon çift görmeyi engellemek için bir gözdeki görüntünün beyin tarafından silinmesidir. Tedavi edilmez ise derinleşir, göz tembelliğine neden olur.
*Sağlam göz kapatıldığında supressiyon ortadan kalkar.
 *Supressiyon derinleştikçe merkezi ve çevresel skotom (görmeyen alanlar) birleşir.
*Kayma arttıkça skotom çevreye doğru genişler.
 *Sağlam göz kapatılınca supressiyon düzelir, ampliopi düzelmez.
*Her iki göz 10/10 gördüğü halde çocuk devamlı aynı gözü kaydırıyorsa gören nokta üzerinde gölgeleme vardır, o göz az gördüğü için görme gayreti o gözün kaymasına neden olmaktadır.
*Göz hekimi göz dibine bakınca supressiyonu göremez. Çocuk skotom alanını ifade edemez ama sinoptofor cihazında görüntüleri birleştirirken o bölgede bocalar. Sisin içine giren adam gibi. Sisin bir giriş yeri, bir çıkış yeri vardır. Ara bölgeyi net göremez. Merkezde ve küçük olanları ancak çok dikkatli çocuklar bilebilir.
*Kayan gözde birden fazla skotom alanları olabilir, şaşılık tedavi edilmedikçe bunlar çoğalır, birleşir, derinleşir ve göz tembelliğine dönüşür.
*Supressiyon tedavi ile giderilmezse derinleşir ve göz tembelliğine çevirir, tedavisi zorlaşır. Tedavi edilmeyen supressiyon şaşılığı artırır.
*Göz kayması çoğaldıkça supressiyon tekrarlar ve skotom alanları artar.
*Gözü kapatma egzersizi göz tembelliğinin düzelmesinde etkili olur ama supressiyonu gidermez.
*Supressiyonun muayenesi: Büyük supressiyon göze kırmızı yeşil cam takılarak 2 yeşil, bir beyaz bir kırmızıdan oluşan toplara baktırılır, gördüğü görüntüye göre supressiyon varlığına karar verilir.
Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert