Gözü Kapatmak/pasif Tedavi

Gözü Kapatmak/pasif Tedavi

Göz tembelliğinde gözü kapatma bir tedavi yöntemidir ama günde kaç saat yeterli?

       BEBEKTE KAPATARAK GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ:

       3 yaş altı göz tembelliği tedavisi için en etkili olduğu yaşlardır. Kısa süreli tedavi yapılmalıdır. Günlük bir saat 15’er dakikalık seanslar şeklinde uygulanmalıdır. Bir-iki saatlik aralıksız kapatma sağlam gözün tembelleşmesi yönünden çok tehlikelidir. Bebek gözünü kapattırmayacak, itiraz ettirecek, kapatmayı çıkaracaktır. Çünkü az görmektedir. Bir yaşmak ile göz bölgesini başla birlikte kapatılabilir. Şaşılık ve göz titremesi ile birlikte olan gözlerde özel uygulamalar gerekir. Doktorunuzla iki göz açıkken göz tembelliği tedavisi görüşünüz.
 Kapatarak göz tembelliği tedavisi: Kapatarak göz tembelliği tedavisi 1745 yılından beri uygulanmaktadır. Pasif bir tedavidir. İyi gören gözü kapatarak tembel gözü kullanmaya zorlamaktan ibarettir. Günlük 4-5 saatten 6-8 saat gibi zaman diliminde uygulanır. En uygun zaman 3 yaş altıdır, 3-8 yaş arası tedaviye daha zor cevap verir. 8 yaşından sonra düzelme şansınız giderek azalmaktadır. 12 yaşından itibaren tedavi şansı çok azalmıştır.
 Sağlam gözü tembelleştirmek: Sağlam gözü kapatmak onu tembelleştirme yönünden tehlikelidir. 2 gün sağlam gözü bir gün tembel gözü kapatmayı tavsiye eden göz hekimleri vardır.
Düzensiz kapatmak: Göz kapatmak görmenin artması yönünden bir kazanımdır. Bu kazanımı artırarak devam ettirmek gerekir. Ara verildiği zaman bu kazanım kaybedilmektedir.
Ters kapatmak: Görüntü göz dibinde sarı nokta dışına düşmekte ve göz %40 daha az görmektedir. Doktorunuz hatalı düşüşü unutturmak için invers (Ters) kapatma yöntemiyle kapatma yapılır. Sonra bilinen klasik tedaviye geçilir.
 Kısa süreli kapatmak özel yöntemler: Doktorunuzla kapatma yerini alan ve iki gözü birlikte çalıştıran özel yöntemler için görüşünüz.
 Kapatmaya karşı çıkanlar: Bazı hekimler gözü kapatma dışı aktif tedavi uygulamaktan yanalar. Gerekçe günlük 4-5 saat kapatmanın çocuğa eziyeti, 12 yaşına kadar düzelme tembelleşme süreci, çocukların kapatmaya isyanı, 20 yaşına gelince çok büyük bir grubun hala gözünün tembelleşmesinin devam etmesini savunarak aktif tedaviye yönlenilmesi gereğini savunuyorlar.  Kapatmakla sağlanan yarar azdır. Göz fonksiyonlarının işlerliğini sağlayarak tedaviye hız kazandırılmalıdır.  Bebekte göz tembelliği tedavisinde kapatma dışında yapacak çok etkili uygulamalar vardır.  Geniş bilgi gormegelistirme.com