Supressiyon/gölgeleme Tedavisi

Supressiyon/gölgeleme Tedavisi

Şaşı bebekte kayan gözde görüntü silinir. Görmenin önündeki gölgeleme egzersizle giderilmelidir.

     SUPRESSİYON/GÖLGELEME/GÖRÜNTÜ SİLİNMESİ
      Supressiyon çift görmeyi engellemek için bir gözdeki görüntünün beyin tarafından silinmesidir. Tedavi edilmez ise derinleşir, ampliopi denilen kalıcı tembelliğe neden olur. Skotom supressiyon alanındaki gözün görmeyen alanıdır.
      Supressiyonun özellikleri:
*Sağlam göz kapatılınca supressiyon düzelir, ampliopi düzelmez.
*Sağlam göz kapatıldığında supressiyon ortadan kalkar. İki göz açıkken tekrar supressiyon ortaya çıkar.
*Supressiyon her iki gözde de olabilir. Çok kayan gözde daha büyüktür.
 *Supressiyon derinleştikçe merkezi ve çevresel skotom (görmeyen alanlar) birleşir.
*Kayma arttıkça skotom çevreye doğru genişler.
*Her iki göz 10/10 gördüğü halde çocuk devamlı aynı gözü kaydırıyorsa gören nokta (fovea) üzerinde gölgeleme vardır, o göz az gördüğü için görme gayreti o gözün kaymasına neden olmaktadır.
*Göz hekimi göz dibine bakınca supressiyon skotomunu göremez. Çocuk sinoptofor cihazında görüntüleri birleştirirken o bölgede bocalar. Sisin içine giren adam gibi. Sisin bir giriş yeri, bir çıkış yeri vardır. Ara bölgeyi net göremez.
*Kayan gözde birden fazla skotom alanları olabilir, şaşılık tedavi edilmedikçe bunlar çoğalır, birleşir, derinleşir.
*Tedavi edilmeyen supressiyon göz tembelliğine çevirir, tedavisi zorlaşır. Şaşılığı artırır.
*Göz kayması çoğaldıkça supressiyon tekrarlar ve skotom alanları artar.
*Gözü kapatma egzersizi supressiyonu gidermez.
*Çocuk skotom alanını ifade edemez, ancak sinoptofor aletine bakınca başlangıç ve bitiş arasındaki siliklikten anlar. Merkezde ve küçük olanları ancak çok dikkatli çocuklar bilebilir.
      Anne baba supressiyonun varlığını anlayabilir mi?
Bebeğin veya çocuğun ifade etmesi zordur. Her iki gözde 10/10 görme olan bir çocuk bir gözünü ara sıra kaydırıyorsa veya inatla aynı gözünü kaydırıyorsa gören noktada bir gölgeleme/supressiyon vardır, görme gayreti gözü kaydırmaktadır.
      Supressiyonun muayenesi önemli?
*Büyük supressiyon göze kırmızı yeşil cam takılarak 2 yeşil, bir beyaz bir kırmızıdan oluşan toplara baktırılır, gördüğü görüntüye göre supressiyon varlığına karar verilir. (Worth Testi)
*Merkezi supressiyon daha önemlidir, görme 10/10 olduğu halde görme önündeki sis nedeniyle görme gayretine giren çocukta kaymaya neden olur. 40 cm.den el lambası şeklindeki Worth Testiyle anlaşılır.
      Supressiyon nasıl tedavi edilir?
*Bebekte supressiyon çabuk çözülür. İki gözü ayrı çalıştıracak özel gözlük supressiyonu çözecektir. Özel gözlükler, özel oyuncaklar supressiyonu çözer.
*Bebeğin yaşı arttıkça, şaşılık uzadıkça supressiyonun giderilmesi de zorlaşır. 4 yaşından sonra gelişen bir şaşılıkta özel gözlükler, bilgisayar programları, cheriscope egzersizleri, flipper ve prizma uygulamaları ile biraz daha uzun bir süre gerektirir.
      Supressiyonun düzeldiğini aile anlayabilir mi?
Anne baba çocuğun çift gördüğü, her iki gözün kaydığı telaşına kapılır. Bu bir iyiliktir, görme artmış, çocuk iki gözünü kullanır duruma gelmiştir. Göz hekimi worth testi ve sinoptoforda sisin giriş ve çıkışlarını çocuğa kontrol ettirerek anlayabilir.
      Supressiyon tekrarlar mı?
Şaşılılık kontrolden çıkarsa, artarsa supressiyon yeniden başlayacaktır. Göz hekimi zaman zaman kontrol etmelidir.
     Geniş bilgi sasicocuk.com