Şaşılıkta Füzyon Egzersizleri
Şaşılıkta en önemli sorun görüntüleri beyinde üst üste getirememektir. Şaşılık temelde füzyon bozukluğudur.
ŞAŞI BEBEKTE FÜZYON EGZERSİZLERİ
Füzyon bozukluğu şaşılığı ta kendisidir: Sağlam Sağ ve sol gözden gelen görüntülerin üst üste getirilmesi olan füzyon, şaşılıkta bozulur. Şaşılık küçük yaşta tedavi edilmezse veya gözde derin tembellik varsa füzyon oluşturulması çok zordur. Şaşı bebekte füzyon oluşturulamazsa;
*Gözler tek tek kullanılır. Bu nedenle görüntü net değildir.
*Eş zamanlı algılama ve görüntü tamamlama (Retinal korespondans) bozuktur.
*Stereoskopik görme (3 boyutlu görme) yoktur.
Füzyon bozukluğu tedavisinde önce füzyonu bozan durumlara son verilmelidir. Yani bozulmaların devam etmesi engellenmelidir.
Şaşı bebekte füzyon egzersizleri: Füzyon prizma, bilgisayar ve alet egzersizleri ile sağlanabilir. Bebeğin bu aletlere oturtulup füzyonu geliştirmesi mümkün değildir. Önce tedavi füzyon bozukluklarını yapan nedene yöneltilmeli ardından yapılabilirse füzyon egzersizi yapılmalıdır.
a.Füzyon bozukluğu nedenlerini ortadan kaldırılmalı: Füzyonu ne bozar?
*Görme bozuklukları: Gözlerden birinin veya ikisinin az görmesi füzyonu bozar.
*Her iki gözün orta hatta olmaması yani gözlerde kayma füzyonu bozar.
*Gözler arası numara dengesizliği füzyonu bozar, bunun için kontakt lens gerekebilir.
*Uyum (akomodasyon) bozukluğu füzyonu bozar. Gereğinden fazla veya az uyum olabilir. Farklı gözlük numaralı gözde farklı uyum olabilir. Uyumu dengelemekle füzyon bozukluğunun önüne geçebiliriz.
*Konverjans-diverjans bozukluğu füzyon bozulması nedenidir….
b.Füzyon egzersizleri: Bebekte füzyon egzersizleri basit oyuncaklarla kasları çalıştırmak şeklinde yapılabilir. Bu iki gözü orta hatta getirmeye yönelik egzersizlerdir. Orta hatta getirmenin önündeki engeller de kaldırılmalıdır, füzyon geliştirmeye yardımcı olur.
*Görmeyi artırmak.
*Göz kası egzersizleri bir füzyon egzersizidir. Şaşılığın cinsine göre bazı kasları güçlendirmek, bazı kasları egzersizle zayıflatmak gerekmektedir. Gözlerin orta hattan ayrılması füzyonun bozulması demektir, kas egzersizleri ile gözler orta hatta getirilmelidir. Göz hekimi anne babaya oyuncaklarla yapacağı bu egzersizleri öğretmelidir.
*Uyum (akomodasyon) ve füzyon: Uyum bozukluğu füzyonu bozar. Uyumu düzenleyen egzersizler normal göz hareketlerini sağlayarak füzyon bozukluğunun geliştirilmesine yardımcı olur.
*Füzyon konverjans veya diverjans: Bunlar da füzyon bozukluğuna neden olur. Egzersizle normal düzeye çıkarılmalıdır.
Şaşılık ameliyat füzyonu düzeltir mi? Bir veya iki gözün orta hatta olmaması füzyonu bozar. Şaşılık ameliyatı sonrası şaşılığın düzeldiği, şaşılık açısının sıfır olduğu hastayı sinoptofora oturtun ve füzyon slaytlarını üst üste getirmesini isteyin. Bunu beceremeyecektir. Belli bir yaştan sonraki şaşılık düzeltmeleri sadece estetiktir. Buradan çıkan sonuç şaşılık tedavisine çok erken başlamalı aksi halde füzyonu geliştiremezsiniz.
Aletli tedavi hangi yaşta? Bebek 4 yaşından itibaren bilgisayarda ve aletlerle füzyon egzersizlerine başlayabilir. Bilgisayarda birbirinden uzaklaşan, yaklaşan resimleri birleştirerek, sinoptofor ve cheriscope ile göz kası egzersizleri yapabilir.
Geniş bilgi sasicocuk.com gormegelistirme.com