İki Gözü kullandırmak

İki Gözü kullandırmak

Ameliyat sonrası bebek devamlı iyi gören gözünü kullanır. Bunun tedavi edilmemesi gözde tembelleşme ve yaniden şaşılık demektir..

     BEBEKTE AMELİYAT SONRASI İKİ GÖZÜ BİRLİKTE KULLANDIRMAK      
     Görmeyi düzeltmek %80-85 oranında şaşılığı düzeltmek demektir. Siz bu şansınızı belki kullanamadınız. Ameliyattan 1-2 ay sonra şaşılıkta bozulan fonksiyonları düzeltmek için egzersizlerle başlanmalıdır. Egzersiz öncesi bazı düzenlemeler yapılmalıdır:
*Gözlüğe yeni düzenleme: Şaşılık tam düzeltildi ise gözlük yeni duruma göre düzenlenmelidir. Gözlük baskı aracı olarak kullanılan tedavilerde göz numarası yüksek tutulmuştur, özellikle artı numaralarda ilaçlı muayeneden 2 numara civarı azaltılmalıdır.
*Uyum (Akomodasyon) şaşılıkta etkilidir. Fazlalığı içe şaşılığa azlığı dışa şaşılığa neden olur.  Ameliyat öncesi şaşılık tedavisini iyi bilen bir göz hekimi gözlükte bu düzenlemeyi yapmış ve uyum kontrolü ile şaşılığı etkili olmuş demektir.  Uyumu artırmak, uyumu gevşetmek, uyumu uyarmak…   Ameliyattan sonra uyuma yeni düzenleme yapılmalıdır.
*Engelleri kaldırmak: Gören nokta önünde görmeyi etkileyen, şaşılığa neden olan engeller ameliyattan sonra en az düzeye indirilmeli ve görüntünün gören noktaya ideal şekilde düşmesi sağlanmalıdır.
 İki gözünü kullanma: Mükemmel görme yani iki gözle tek görme iki gözün de kullanılması ile mümkündür. Bebek her iki gözünü kullanıyorsa füzyon, eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama, 3 boyutlu görme, her iki gözle 10/10 gibi iyi bir görme gelişebilir.
Bebek hangi gözünü kullanıyor? : Bebek iyi gören, şaşılığı olmayan, şaşılığı daha az olan, ameliyat olmamış gözünü kullanır. Her iki gözü ameliyat olmuşsa ameliyat öncesi daha az kayan gözünü kullanır. Parmağınızı göze yaklaştırırken iki göz uyum içinde yaklaşır. Tek gözünü kullanan bebekte parmak yaklaştırırken yaklaşmakta geciken gözü kullanmamaktadır veya daha az kullanmaktadır. Bebek iyi gözünü kullanır duruma getirilmelidir: İki gözünü kullanır hale getirilmedikçe göz tembelleşecektir.   Kapatma tedavileri bunu sağlamaz.       
     Tek gözünü kullanmanın zararları?
*Mükemmel görme iki gözle tek görme ile mümkünüdür. *Füzyon, eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama, 3 boyutlu görme tam sağlanmaz.
*Gözde tembelleşme: Bebeğin tek gözünü kullanması kullanmadığı gözün tembelleşmesi demektir. 12 yaşına kadar devamlı göz tembelliği tedavisi yapmak zorunda kalabilirsiniz.
3 boyutlu görmeyi önemseyin: Modern yaşam ve mutluluk için 3 boyutlu görme gereklidir. İki gözünü kullanmayan kişide 3 boyutlu görme olmaz. Siz 3 boyutlu film izlerken o da bu zevki tadabilmelidir. Bir çok meslekte derinlik hissi çok önemlidir.
     Tek gözünü kullanmanın zararları?
*Mükemmel görme iki gözle tek görme ile mümkündür.
*Füzyon, eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama, 3 boyutlu görme tam sağlanmaz.
*Gözde tembelleşme: Bebeğin tek gözünü kullanması kullanmadığı gözün tembelleşmesi demektir. 12 yaşına kadar devamlı göz tembelliği tedavisi yapmak zorunda kalabilirsiniz.
3 boyutlu görmeyi önemseyin: Modern yaşam ve mutluluk için 3 boyutlu görme gereklidir. İki gözünü kullanmayan kişide 3 boyutlu görme olmaz. Siz 3 boyutlu film izlerken o da bu zevki tadabilmelidir. Bir çok meslekte derinlik hissi çok önemlidir.
Tedavide ne yapmalı? 3 yaş altı ve 3 yaş üstü olarak ayrı değerlendirilmelidir. 3-4 yaştan itibaren bilgisayar ve aletli egzersizler uygulanabilir.    
 Ameliyattan sonraki son duruma göre göz değerlendirilmelidir: Şaşılık tam düzeldi mi? Şaşılık tam düzelmeyebilir. Veya göz doktoru 20 yaşına kadar gözdeki oluşabilecek değişimi tahmin ederek göz hafif şaşı bırakılabilir.
Göz tembelliğinin giderilmesi: Görmeyen göz kayar, bebek iyi gören gözünü kullanır. Bu nedenle görmeyi her iki gözde 10/10 düzeyinde tutmak gerekir.
Kas egzersizleri: Gözlerin orta hatta tutulmasını engelleyen kasa yönelik egzersizlerdir. Göz hekimi bu kası belirlemeli ve aşırı çalışan kası gevşetme, karşıtını güçlendirme egzersizlerine başlatmalıdır. Füzyon ve 3 boyutlu görme egzersizleri de bu bölümün tamamlayıcı tedavileridir. 4 yaş civarı cheriscope, mototrainer ve bilgisayar programları yardımcı olabilir. Bebeklerde oyuncaklarla kas egzersizleri yapılır. İki gözü ayrı çalıştırma ile göz açık olarak hem göz tembelliği tedavisi yapılmalı hem de bebeğin her iki gözü kullanması sağlanmalıdır.  
Özel gözlükler gerekmektedir. Görüntüyü her iki gözde de gören noktada tutmalı: Küçük kaymalar, ekzantrik fiksasyon, nistagmus yönünden hasta kontrolde tutulmalıdır. Görüntünün önündeki engeller izlenmeli: Gören noktada ideal bir görüntü oluşmasını engelleyen durumlar ortadan kaldırılmalıdır.
Uyum (Akomodasyon) düzene sokulmalıdır: Her iki gözde uyum düzene sokulmadıkça iki göz birlikte çalışmayacaktır. Gözlerde farklı numara farklı uyum ortaya çıkarır.
     Göz hekimine önemli görev düşmektedir:
*Gözlükte düzenleme yapılarak akomodasyonu önleme veya uyarma yapılmalıdır.
*Göz kasını uyuma göre egzersize alma Gözlükte uygulama: Orta hatta gelmeyen göze göre gözlük camında düzenleme yapılmalıdır. Konverjans değerlendirilmeli: Yakına bakarken her iki göz aynı noktada toplanabilmelidir. Gözlerden biri gecikiyorsa veya merkeze gelmiyorsa egzersize alınmalıdır. Tedaviyi izlemek: 20 yaşına kadar ameliyat olan gözde çok değişiklikler olacaktır. Normal dışına her çıkış değerlendirilmeli ve önlemi alınmalıdır. Bu altı ayda bir göz doktoruna kontrole gitmeyi gerektirir.
 Geniş bilgi gormegelistirme.com    sasivetembelgoz.com

Main Midle Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert