BEBEKTE UYUMU DÜZENE SOKMAK
Görmeyi düzeltmek %80-85 oranında şaşılığı düzeltmek demektir. Siz bu şansınızı belki kullanamadınız. Ameliyattan 1-2 ay sonra şaşılıkta bozulan fonksiyonları düzeltmek için egzersizlerle başlanmalıdır. Egzersiz öncesi bazı düzenlemeler yapılmalıdır:
*Gözlüğe yeni düzenleme: Şaşılık tam düzeltildi ise gözlük yeni duruma göre düzenlenmelidir. Gözlük baskı aracı olarak kullanılan tedavilerde göz numarası yüksek tutulmuştur, özellikle artı numaralarda ilaçlı muayeneden 2 numara civarı azaltılmalıdır.
*Engelleri kaldırmak: Gören nokta önünde görmeyi etkileyen, şaşılığa neden olan engeller ameliyattan sonra en az düzeye indirilmeli ve görüntünün gören noktaya ideal şekilde düşmesi sağlanmalıdır.
*Uyum (Akomodasyon) kameranın her mesafeyi netleştirmesi için zum yapmasının gözdeki karşılığıdır. Şaşılıkta uyumun etkisi çok fazladır. Fazlalığı içe şaşılığa azlığı dışa şaşılığa neden olur. Ameliyat öncesi şaşılık tedavisini iyi bilen bir göz hekimi gözlükte bu düzenlemeyi yapmış ve uyum kontrolü ile şaşılığa etkili olmuş demektir. Uyumu artırmak, uyumu gevşetmek, uyumu uyarmak…
Ameliyattan sonra uyuma yeni düzenleme yapılmalıdır. Uyum
*İki gözle tek görme için önemlidir.
*İki gözü birlikte kullanmak için önemlidir.
*Göz tembelliği tedavisinde
*Füzyonun yeniden oluşturulmasında
*Gözün tekrar kaymaması için
*Gözlüğün yeniden düzenlenmesinde göz önünde bulundurulmalıdır.
Bebeklik çağında uyum değerleri fazla olabilir. Bebek gerekmediği halde gereğinden fazla uyum yapabilir. Bir gözde diğerinden fazla uyum gayreti olabilir. İki göz arasındaki numara farkı numaranın fazla olduğu tarafta fazla uyuma neden olabilir. Uyum 12 yaşına göre bir gelişim içindedir. Tedavide bunun da değerlendirilmesi gerekmektedir. Şaşılık tam düzeldi ise göz hekimi son duruma göre uyumu değerlendirmelidir. Görmeyi kısa sürede normal değerlere çıkarttıktan sonra gözlüğü şaşı olmayan bebek kriterlerine göre düzenlemelidir.
*İki gözü birlikte kullanmak için eskiden kayan gözü kayan gözü uyuma zorlamalısınız. Yani görme olayına katılmalıdır. Bu göz kası egzersizi ve gözlükte uyumu artırıcı, zorlayıcı düzenleme ile mümkündür.
*Uyum olayı bir göz tembelliği tedavi yöntemidir, göz hekimi bundan yararlanmalıdır.
*Füzyon iki gözün görüntüsünün beyinde birleştirilmesidir, ameliyat olmasına rağmen füzyon düzelmemiştir, göz hekimi bunu tamir etmek zorundadır. Bu restorasyon işleminde uyum düzenlemesi yapmalıdır.
*Uyumun düzene konmaması tekrar kayma nedeni olabilir.
*Gözlük şaşılıkta çok önemlidir. Şaşı olmayan kişiye göre gözlük yeniden düzenlenmelidir. Şaşılığın bozduğu göz fonksiyon bozuklukları devam ediyorsa, bu fonksiyonlarda düzeltme sağlayacak şekilde gözlüğe ayar verilmelidir.
Şaşılık tam düzelmedi ama kalan küçük göz kaymaları için egzersiz yapmayı planlıyorsa: Şaşılıkta bozulan göz fonksiyonları uyumun düzenlenmesi için önemlidir:
*Görme her iki gözde hızla 10/10 düzeyine çıkarılmalıdır. Görmeyen göz yeniden kayar. Göz tembelliği tedavisinde uyum egzersizlerinden yaralanılmalıdır.
*Gözlük kalan şaşılığın içe veya dışa oluşuna göre uyma davet edecek veya uyumu engelleyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.
*Bebekte füzyon gücü şaşılık nedeniyle bozulmuştur. Füzyon bozukluğu şaşılığın ta kendisidir, mutlaka normal değerlere ulaştırılması gerekmektedir. Bebekte füzyonu ölçmeniz zor. Gözlükte yapacağınız uygulama ile akomodasyonu uyarma veya önleme ile füzyona katkıda bulunmak zorundasınız.