Bebekte Göz Protezi Uygulaması
Mutlaka göz doktorunun kontrolunda protez uygulaması gerekir.
HAREKETLİ GÖZ PROTEZİNDE SORUNLAR
Hareketli göz protezi kulağa güzel gelen bir kavram ama uygulamadaki hatalar bu hoş ifadeyi gölgelemektedir. Hareketli protez uygulamasında başarı ameliyatı ve protezi yapanında aynı kişi olması ile sağlanır.
Ameliyatı yapan doktor: Ameliyat sonrası göz doktoru hastayı protez için bu işle uğraşan kişilere gönderir. Maalesef burada (Bazı) doktorla gönderilen kişi arasında komisyon olayı söz konusudur. Bu nedenle ameliyatı yapanla protezi uygulayanın aynı kişi olmasında yarar vardır.
Ustayı seçmek: Doktorlarının göz protezi yapmaya fırsatlarının olmaması bazı diş teknisyenlerinin göz protezi ile ilgilenmesine neden olmuştur. Ama bunu asıl değil, yan bir iş olarak uygulamışlardır.
Bir usta: Bir göz doktoru ağabeyimiz, ressamlığı ve sanat müziği ile de ilgisi nedeniyle göz protezine çok emekler harcayarak sanatını yıllarca konuşturmuştur. Protez konusunda göz doktorlarının ilgisinin artması sağlık yönünden iyi bir gelişmedir.
Usta göz doktoru olmalı: Ameliyatı yapanla protezi yapan aynı kişi olmalıdır. Bu mümkün olmazsa o doktorun tavsiye edeceği protezle uğraşan göz doktoru olmalıdır.
Önemli sorun göz doktorunun ilgilenmemesi: Genelde ameliyatı yapan göz doktoru protezle uğraşan başka bir merkeze göndermektedir. Mutlaka bu bir göz doktoru olmalıdır.
İlk bakışta değerlendirme: Protez takıldıktan sonra göz doktoru durumu değerlendirmelidir. Renk tutmalı, göz bebeği ve göz orta deliği diğer gözdeki ile aynı büyüklükte olmalıdır. Çizgileri de net olmalıdır. Çukurda kalmamalı, çok iri olup hareketsiz kalmamalı, şaşı olmamalı, alt kapağa basmamalıdır.
Çocuğa hareketli göz protezi: Çocukta yüzün gelişmesinin sağlanması için göz doktoru ile iletişimin koparılmaması gerekmektedir. Bebeğin veya çocuğun yüzü büyüdükçe hareketli protezde büyütülmeli ve geç de kalınmamalıdır.
Orbita çukuru: Bebek ve çocuk yüz gelişimini tamamlarken protezli göz çukuru gelişmekte gecikir ve orbita çukuru ve yüz küçük kalır. Bunu
Protez var ama çukur küçük kalıyor: Protezin göz boşluğundaki yerleşimi küçük kalmamalıdır. Kalırsa çukur küçülür. Protezle çevre doku arasında boşluk kalmamalıdır.
Yüz gelişmesi: Yüz gelişmesini sağlamak için belli sürelerde protez daha büyüğü ile değiştirilmelidir.
Skleranın gelişimi: Sferin yerleştiği sklera tabakası bebek büyüdükçe büyür. Beslenmesi beyaz tabakanın dışındaki konjontiva zarı ile beslenir ama bu da yeterli olmaz. Asıl besleyici damar sistemi koroid göz içi muhtevası temizlenirken boşaltılmıştır. Beslenememe bu büyümeyi engeller ve göz küresi küçük kalır. Enfeksiyon da sıkıntı verir.
Tam hareketin sağlanması: Gözün dışında 6 kas olup onların belirli görevleri vardır. Gözün alınmasına veya ortasının boşaltmasına neden olan durum bu kaslarda da hasar neden olup, hareketleri de aksatabilir.
Peg uygulamasının yapılmaması: Peg proteze eklenen ayaktır. Bir ucu göz çukuruna yerleştirilen sfer içinde olur ve sabit olarak kalır. Diğer ucu hareketli protez kabuğunun içindeki oyuğa girer, rahat hareket sağlanır. Bu uygulama hareketli protez yapan çoğu göz doktoru tarafından yapılmamaktadır.
Kapakla protez arası boşluk: Normal hareketin olması için burada bir alan oluşturulmalıdır. Dar olursa yeteli hareket olmaz. Bebekte ve çocukta göz çukuru orbitanın büyümesinin uyarılması için hareketten biraz taviz vererek dar tutulması yara sağlayacaktır. Aksi durum yüz ve göz çukuru gelişmesini geriletir.
Kapak gerginliği: Hareketin sürdürülmesi için göz kapaklarının gerginliği de önemlidir ve proteze baskı sonucu hareket azalır. Hareketli protez uygulamasında bu göz önünde bulundurulmalıdır.
Hareketi sağlayan kasların korunması: Göz protezi yerleştirilen bir göz ciddi bir hasara uğramış olabilir. Göz dışında göz hareketini sağlayan 6 kas bulunmaktadır. Bunları enfeksiyon ve sışa açılma bozar.
Sferde açılma: Göz küresinin içine yerleştirilen top’ da bir süre sonra dışa açılma olabilir.
*Beslenme sorunu: sferin oturduğu beyaz (sklera) kabuğunu besleyen damar sistemi göz küresinin içinin boşaltılması anında tamamen temizlenmiştir. Beslenme beyazın dışındaki konjonktiva kabı ile sağlanır. Bu da yeterli olmayabilir ve beslenemeyen sklara incelir, hareketle delinir, sfer dışarı açılır.
*Bunun en büyük nedeni üzerine yerleştirilen uygunsuz protezdir. *Göz kasları arasındaki dengesizlik de neden olabilir.
*Sık gelişen enfeksiyon da açılmaya neden olur.
Enfeksiyonu önemseyin: Göz küresinin beyaz tabakası (sklera) yerinde durur ve içine sfer yerleşir. Bebek büyüdükçe sklera da büyür.
*Enfeksiyon göz küresinin gelişimini engeller.
*Sık tekrarlayan enfeksiyon göz kaslarının yapısını ve gelişimini engeller.
*Beslenmesi bozulan sfer dışarı açılır. Bu yeniden ameliyat demektir.
Bütün bunlar: Yukarıda anlatılan durumlar ciddi durumlardır ve protez işinin mutlaka göz doktoru tarafından yapılmasının önemli nedenidir.
Göz protezi ile ilgili blgiler için www.gozprotezlab.com sitesine giriniz. Göz protezi ile ilgili konular ve protez temini için 0533 3982525 nolu telefona Whats updan mesaj gönderebilirsiniz.
Main Midle Holder Not Insert