ŞAŞI BEBEKTE EGZERSİZLE TEDAVİ
Bebek şaşı. Birçok doktora gittiniz. Tedavi için bir karar aşamasındasınız. Çocuğunuzun kaderini siz çizin. İleride çocuğunuza her bakışınızda sizi üzecek bir hata yapmayınız.
Egzersizle şaşılık tedavisinde neler yapılır?
A. Görme normal düzeye getirilir: Görmeyen göz kayar, kayma göz tembelliğini artırır. Fonksiyon bozuklukları derinleşmemişse, kaslarda kalınlaşma, karşıtlarında incelmemişse göz tembelliğini düzeltmek şaşılığı %75-87 oranında düzeltecektir. Asla ve asla sağlam gözü kapatarak göz tembelliği tedavi etmeyi denememelisiniz.
B.İki göz ayrı ayrı çalıştırılır: Şaşılıkta sağlam göz kullanılır, kayan göz giderek işlevini kaybeder. İki göz ayrı ayrı çalıştırılarak normal işlevine kavuşturulur. Bu göz tembelliğini de engelleyecektir.
C.Kayma her iki göze dağıtılır: Tek gözün kayması gözün tembelleşmesi, gözler arası dengenin bozulması, bazı kasların gereğinden fazla çalışması, bazı kasların zayıflaması, eş zamanlı algılama, görüntü birleştirme, görüntü tamamlama gibi fonksiyonların kesintiye uğraması demektir. Tedavide şaşılık iki göze dağıtılır, kayma “Alternan şaşılık” (Bir sağ bir sol gözün kayması) şekline dönüştürülür. Burada çok dikkatli olmak gerekir. Bu bir tedavi yöntemidir ama...
D. Göz kasları arası dengenin kurulur: Şaşılıkta göz kasları arası denge bozulmuştur. Gereğinden fazla çeken ve kalınlaşan kas veya kaslar vardır. Karşıtını da zayıflar ve güçsüzleşir. Egzersizle kaslar arası denge kurulaşır.
E. Uyumun (akomodasyon) düzene sokulur: Uyum kameranın her mesafeyi zum edip netleştirmesinin gözdeki karşılığıdır. Uyum bozukluğu şaşılık nedenidir. Şaşılıkta uyum bozulur. Uyumun gevşetilerek veya güçlendirilerek normal göz düzeyine kavuşturulur.
F. Füzyon geliştiririlir: Beyinde görüntüleri üst üste getirmeyi hedefleyen egzersizlerdir.
G. Eş zamanlı algılama sağlanır: Sağ ve sol gözden gelen görüntünün aynı anda beyinde oluşması şaşılıkta bozulur. Füzyon ve uyum bozukluğu, göz tembelliği, gözlerin farklı şaşılık konumunda olması gibi nedenler eş zamanlı algılamayı bozar.
H. Görüntü tamamlama normalleştirilir: Görüntü tamamlanması şaşılıkta bozulur. Sağ ve sol gözde birbiri ile karşı karşıya gelen (korrespondan) noktalar gözlerdeki kayma nedeniyle bozulur.
I. 3 boyutlu görme egzersizleri: 3 boyutlu görmemek birçok meslekte başarısız olmak demektir. Cerrahlık, şoförlük, pilotluk, sporculuk, garsonluk, diş hekimliği, terzilik… Şaşılıkta bozulan onlarca göz fonksiyonu düzene sokulduktan sonra egzersizle 3 boyutlu görme egzersizlerine başlanır. Bu tedavinin ince ayarıdır, cilasıdır.
K. Supressiyon giderilir: Göz önünde çift görmenin engellenmesi için beyin tarafından oluşturulan (supressiyon) gölgeleme egzersizle ortadan kaldırılır.
L. Ekzantrik fiksasyon: Şaşılıkta görüntü %25-75 vakada gören nokta dışına düşer. Burası %40 az görmektedir. Hasta yan bakarak bunu telafi etmeye çalışır. Yan bakış egzersizle giderilir.
M. Shut off : Şaşılıkta beyinle gözler arasında fonksiyon akışında kesinti veya tıkanma olabilir. Beyinle gözler arası fonksiyon tıkanıklığı belirlenmeli ve egzersizle giderilir.
N. Gören nokta (fovea) olayları: Şaşılıkta gören noktada önemli sorunlar yaşanır. Görüntünün net olmaması, normal büyüklüğünde olmaması, önünde gölgeleme olması, gören noktaya değil sağına soluna düşmesi, eğri büğrü düşmesi gibi sorunlar ortoptik tedavi ile çözümlenir.
Şaşılık egzersizle tedavi edilebilen bir göz hastalığıdır. Ameliyat ilk değil son çare olmalıdır. Unutmayın bebek gözlüksüz de görür. Geniş bilgi gormegelistirme.com