Ara sıra kayan göz
Şaşılık gelişiyor. Bu bir haberci. Devamlı kayma oluşmadan önlem alınmalıdır
BEBEKTE ARA SIRA KAYAN GÖZ
Ara sıra kayma çok iyi değerlendirilmeli, devamlı kaymanın önüne geçilmelidir. Görmeyen göz kayar. Kayma artıkça görmemezlik derin göz tembelliğine dönüşür ve bu şaşılığı daha da artırır. Ara sıra kaymada neler etkili?
Hipermetrop’un seyri: Artı göz numaraları önemli şaşılık nedenidir. 7 yaşına kadar artış gösterir, 7-10 yaş arası genelde sabit dönemdir, 10 yaşından itibaren azalmaya başlar.
*Hipermetrop arttıkça şaşılık riski de artar.
*Daha yüksek numaralı göz tembelleşir. Özellikle astigmat daha fazla olan gözde.
Uyum (Akomodasyon) kameranın her mesafeyi görmek için zum yaparak görüntüyü netleştirmesinin gözdeki karşılığıdır.
* Bebekte uyum fazlalığı olabilir. Daha yüksek numaralı gözde, astigmatı fazla olan gözde uyum daha fazladır.
*Gevşetici egzersizler yapılmazsa ara sıra kaymalar devamlı kaymaya dönüşecektir.
Görmenin engellenmesi: Görmenin önündeki engeller de ara sıra kaymanın nedenidir. Bebekte başlayan katarakt (perde) en önemli nedenidir. Bu grupta çok sayıda hastalık vardır.
Fonksiyon tıkanıklığı: Beyinle gözler arasındaki fonksiyon tıkanıklığı (Shut off) ara sıra kaymaya neden olur.
*Bu grupta çeşitli beyni ilgilendiren hastalıklar vardır.
*Yüksek ateş sonucu geçirilen basit bir havale bu bağlantıyı sekteye uğratabilir.
Füzyon kırılması: Her iki gözden gelen görüntülerin beyinde üst üste gelerek birleşmesini engelleyen, azaltan durumlar ara sıra kaymaya neden olacaktır. Füzyon kırılması geniş bir konudur, sitemizden okuyabilirsiniz.
Gözü zorlama ve yönlendirme: Bebeği devamlı uyuma ve konverjans’ a (içe bakışa) zorlamak da göz dengesini bozar. Bebeğin yakınına konan bir gece lambası veya dikkatini çeken bir cisim buna neden olabilir. Eskiden başucuna mum koyduk, ondan şaşı oldular diye ifade ederlerdi…
Sinirsel uyarımda aksama: Göz kaslarına gelen sinirsel uyarılarda kesinti, aksama, sinirdeki felce varmayan uyarı azlığı (parezi) iki gözle tek görme dengesini bozacak ve şaşılık olaylar zincirini başlatacaktır.
Zinciri kırmak: Şaşılık bir olaylar zinciri halinde başlar. Bu zinciri kırmak bir noktada şaşılığın önüne geçmemizi sağlayabilir. Ara sıra kayma bu zincirin başlangıç halkasıdır. Burada anne babaya ve göz hekimine önemli görevler düşmektedir.
Ne yapmalı? Göz doktoru bebeği kontrol altında tutmalıdır. Önlem olarak göz doktorunun yapacağı çok şeyler vardır.
Geniş bilgi sasicocuk.com
Main Midle Holder Not Insert